Irish Coffee

Először is szükségünk lesz egy speciális, ír-kávés pohárra, mely hőálló, talpas, füles üvegpohár. Formája, öblössége leginkább egy kis söröskorsóhoz hasonlítható. Ebbe a pohárba 4cl ír whiskey-t, és ízlés szerinti (2-3 teáskanál) barnacukrot öntünk. Ezután két dolgot tehetünk. Meggyújtjuk az italt és a cukrot folyamatosan kevergetve karamellizáljuk, vagy a kávégép gőzölőjével addig melegítjük, amíg teljesen fel nem oldjuk a cukrot. Ezután felengedjük kávéval addig a pontig, ahol a pohár íve elkezd kiszélesedni. Shakerben tejszínt habosítunk, de csak annyira, hogy még csurgatni lehessen. Ezt egy, a kávé felszínén tartott kanálra öntjük, így koronázva meg habbal az italt. A jól elkészített ír kávé megjelenésében, karamelles-kesernyés ízében és hatásában is emlékeztet az írek leghíresebb sörére. A fogyasztás is hasonlóan történik: a kávé íze és jellege úgy érvényesül leginkább, ha a habon keresztül isszuk ki, éppen úgy, mintha egy hűs Guinesst kortyolgatnánk. |