Savanykás sütőtökleves
Hozzávalók:
(4 személyre)
- 2 evőkanál tökmag - 2 fej vöröshagyma - 2 póréhagyma - 1 kg burgonya - 1 kg sütőtök - 1 evőkanál olaj - 1 babérlevél - só, bors - 2 evőkanál balzsamecet - lestyánlevélkék
Elkészítés:
A tökmagot zsiradék nélkül megpirítjuk, félretesszük. A hagymát felaprítjuk, a pórét felkarikázzuk, a krumplit és a sütőtököt megtisztítjuk, felkockázzuk. Az olajat felforrósítjuk, a hagymát és a pórét megdinszteljük benne. Hozzáadjuk a krumplit, a tököt és a babérlevelet, pár percig együtt pároljuk. Sózzuk, borsozzuk, felöntjuk liternyi vízzel. Puhára főzzük a zöldségeket, kiszedünk 10-12 kocka tököt, és félretesszük. A babérlevelet is kiszedjük, ezután botmixerrel pürésítjük a levest. Tálaláskor visszatesszük a tökkockákat, meghintjük a pirított tökmaggal, és friss lestyánzölddel díszítve kínáljuk. |