Sör és sajtleves
Hozzávalók: (6 személyre)
- 1 csésze kockára vágott hagyma - 1 csésze kockára vágott zellerszál - 1 csésze kockára vágott sárgarépa - 3/4 csésze vaj - 1/2 csésze liszt - 1 kiskanál mustárpor vagy 1 evőkanál mustár - 5 csésze csirkehúsleves vagy zöldségleves (kockából is készíthető) - 1 marék brokkoli rózsa - 0,33 liter barna sör, lehetőleg Guinness vagy Murphys - 16 dkg Cheddar sajt, reszelve - 2 evőkanál reszelt parmezán sajt - só és bors ízlés szerint
Elkészítés: 1. Süsse nagy lángon, hirtelen a kockára vágott zöldségeket a vajon. Keverje az így előkészített zöldségekhez a lisztet és a mustárport (vagy mustárt). 2. Adja a levest a keverékhez, folyamatos keverés közben, majd főzze kb. 5 percig. 3. Törje apróra a brokkoli-rózsákat; a szárát vágja falatnyi darabokra és gőz felett párolja, amíg éppen csak megfő (puha is, meg nem is). 4. Adja a sört és a sajtokat a leveshez. Párolja 10-15 percet. Ellenőrizze az ízeket, sózza, borsozza ízlése szerint. 5. Tálaláskor tegyen egy kevés párolt brokkolit a levesestányér aljára és szedjen rá a levesből.
Megjegyzés: Az elkészült leves a sajtok miatt nem tárolható hosszabb ideig még hűtőszekrényben sem.
|