Brotchan Foltchep (Tradicionális ír póréhagyma leves)
Hozzávalók: - 70 dkg póréhagyma - 5 dkg vaj - 8 dl zöldség-alaplé (lehet kockából) - 3 dl tej - só - őrölt bors - 4 dkg zabpehely
A díszítéshez:
- 6 ekvőkanál sűrű tejszín (legjobb a főzőtejszín) - 3 evőkanál apróra vágott perezselyem
Elkészítés: Hosszában szeljük ketté a póréhagymákat, szedjük le a külső leveleket. Alaposan mossuk át őket. Vágjuk fel vékony szeletekre, a zöld részekkel együtt. Nagy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, néhány percig fonnyasszuk benne a hagymát pár percig. Ezután öntsük fel a zöldséges alaplével és a tejjel, majd forraljuk fel. Tíz percig hagyjuk gyöngyözni, amíg a hagyma meg nem puhult. Ekkor fűszerezzük ízlés szerint. Keverjük hozzá a zabpelyhet, forraljuk fel ismét, majd lassú tűzön főzzük 15-20 percig. Tálkákba szedve tálaljuk tejszínnel és aprított petrezselyemmel. |