♣ Ireland - Írország, a Smaragdzöld sziget ♣
♣ Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Vendégkönyv

Levél nekem

kikkkko site

 

♣ Tőletek :) ♣

♣ Segítek ♣

 
♣ Bemutatkozók :)
 
♣ Pub-Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
♣ Számláló
Indulás: 2005-01-24
 
♣ Isabo ajándéka :)

 
♣ Flash képeslapok
 
♣Magyar-Ír-gael miniszótár
 
♣ Kommunikáció
 
♣ H-Írek
 
♣ Saját órám :)
 
♣ Ír filmek
 
♣ Ír rajzfilmek
 
♣ Zászló

 
♣ Ír ünnepek
 
♣ Ír italok
 
♣ Gasztronómia
 
♣ Gittus ajándéka :)

 
♣ Játékok
 
♣ Adatbázis

Az oldalon jelenleg 960 kép, 150 cikk, 11 játék és 64 flash van. Az oldal folyamatosan bővül.

 
♣ Kedvenc oldalaim :)

Image Hosted by ImageShack.us

 
♣ Szavazz rám :)

Top 100 'Site du Web'
 
♣ Közönséges mókus

Mókus

Latin név:  Sciurus vulgaris

Angol név: Red squirrel

Ismertetõjegyei: testhossza 20-30 cm, farokhossza 14-25 cm, magassága 5-6,5 cm, tömege 200-500 g. Hosszú, bozontos farok és "ecset formájú" fülek jellemzik ezt a rendkívül fürge állatot, amely legfeljebb az Észak-Amerikából Angliába telepített szürke erdeimókussal téveszthetõ össze. E fajjal ellentétben a közönséges mókus bundájában a barna árnyalatai dominálnak, bár színezete a mély feketésbarnától az egészen világos vörösesbarnáig terjedhet. Hasi oldala mindig világos; a színváltozatok elõfordulása az élõhelytõl függ. Lombos erdõkben és városi parkokban, ahol a tûlevelûek aránya kicsi, a vörösesbarna típus az uralkodó, míg a fenyõerdõkben szinte kizárólag csak feketés- vagy sötétbarna példányok találhatók. Színezetük mindig a környezetbe való beleolvadást segíti elõ. A sötét fenyõerdõben a sötétbarna mókus sokkal kevésbé tûnik fel, mint a rókavörös, és fordítva. Úgy tûnik azonban, hogy a színkülönbségek a mikroklímával is összefüggésben állnak. Mivel a vörös és vörösesbarna mókus elsõsorban a melegebb és szárazabb, míg a sötétbarna a hidegebb és nedvesebb élõhelyekre jellemzõ, így nem kizárólag a ragadozók miatt alakul ki az uralkodó színváltozat. A különbözõ típusok néha egymás mellett is elõfordulnak.
A mókus nagyon ügyesen mászik. A fa törzsén csaknem ugyanolyan gyorsan és ügyesen fut felfelé és fejjel lefelé is. Nagyokat és pontosan ugrik. Kis súlya lehetõvé teszi, hogy a fa koronájának külsõ részein és a vékony gallyakon is biztonságosan közlekedjen. Hosszú, bozontos farka ugrás közben egyensúlyozásra és kormányzásra szolgál. Kiáltása: "csekk, csekk".

Élõhelye: a legkülönbözõbb erdõtípusok, a síkságtól egészen a hegyvidékig. Nagyobb kertekben és városi parkokban a mókus hamar barátkozik és könnyen etethetõ. Hazánkban közönséges.

Életmódja: mivel túlnyomórészt nappal mozog, a mókust könnyû megfigyelni. Hihetetlen ügyességgel suhan a fák koronái közt, habozás nélkül ugrik métereket a szomszéd fára vagy bokorra, föl-le szaladgál a fák törzsén, a földön nagyokat szökellve ugrándozik. Kellõen tágas faodúban vagy akár szabadon, a koronaszintben, egy ágvillában építi golyó alakú fészkét, gallyakból és levelekbõl. Itt alszik, és itt is hozza világra kicsinyeit. Valódi téli álomba (lecsökkent testhõmérséklettel) nem merül, csupán felváltva alszik és pihen. Télen az õsszel eldugott mogyorókat és fenyõtobozokat keresi elõ. Ahogy kevesebbet mozog, tápanyagigénye is lecsökken. A mókus párzási idõszakban a legaktívabb, ilyenkor a hím valóságos vadászatot rendez a nõstény után. Az év többi részében azonban inkább "egyedülállóként" él. Csak a városi környezetben fordul elõ többedmagával, még viszonylag kis területeken is, ha rendszeresen etetik. Parkokban például hosszú távon is meglehetõsen nagy állománysûrûség tartható fenn. Az erdõkben azonban folyamatosan és nagymértékben ingadozik a létszáma. Azokban az években, amikor bõ a makktermés, vagy sok a lucfenyõtoboz, a mókusok erõsen elszaporodnak, hiszen dúskálnak a táplálékban. Ezeket az idõszakokat azonban rendszerint olyan hosszabb periódusok követik, amikor a fákon kevés a termés. Ilyenkor összeomlik az állomány, mert bár az állatok megpróbálnak más táplálékra áttérni, nem találnak elegendõ élelmet. A bõség éveiben a mókus még megközelítõleg sem meríti ki a lehetõségeket, mivel ehhez nem tud elég gyorsan szaporodni. Ha a fákon évrõl évre ugyanannyi lenne a termés, a mókusállomány ahhoz igazodna. A rendszertelen, alkalmi termésbõséggel, amely egyébként területenként szabályosan, többéves idõközönként léphet fel, a mókus és egyéb állatok túlzott mértékû magfogyasztása ellen védekezik az erdõ.

Szaporodása: a fõ idõszak tavaszra és nyár elejére tehetõ. A mókus az alföldeken általában évente kétszer, 28 napos vemhesség után hozza világra legfeljebb 7, de többnyire 4-5 kicsinyét, amelyek csupaszon és zárt szemmel születnek. Mivel a vemhes nõstény általában tartalék fészkeket rak, veszély esetén gyorsan át tudja menekíteni kölykeit egy biztonságosabba. A mókusfészek bejárata rendszerint oldalt és alul látható, mert a mókus mindig alulról mászik bele. Ily módon könnyen megkülönböztethetõ a madárfészektõl. Különbözõ színû példányok párosodásakor az utódok között keverékek is lesznek. A színtípusok élõhely szerinti szétválása miatt azonban ezek viszonylag ritkák.

Tápláléka: a mókus nem különösebben válogatós, és mindent elfogyaszt, amivel rágófogai meg tudnak birkózni. Étlapján a diótól, a bükkmakktól, a luc-, erdei- és jegenyefenyõmagoktól, a tölgymakktól és más növénymagvaktól a bogyókon, gyümölcsökön, gombákon keresztül a kisállatokig minden megtalálható. Szívesen eszik tojásokat és énekesmadár-fiókákat is, de "káros hatását" általában eltúlozzák. Ha azonban a városi parkokban élõ mókusokat túl jól tartják, akkor ott tömegesen elszaporodnak, és így megtörténhet, hogy a mókusok - csak úgy mellékesen - a legtöbb madárfészket kifosztják. Az erdõben a mókus a hajtások lerágásával szintén okoz némi kárt, de ezt sem szabad túlértékelni. A mókusállomány külön szabályozása félig-meddig természetszerû körülmények között szükségtelen.

Ellenségei: a mókus legfõbb ellensége a héja és a nyuszt. A héja villámgyors, meglepetésszerû támadással ragadja meg, ha a mókus túlságosan a fakorona külsõ részeire merészkedik. A nyuszt ezzel szemben ügyességben felveszi a versenyt a mókussal. A fák ágain üldözi, és bár a mókus könnyebb, és a vékonyabb ágak is elbírják, a nyuszt távolabb tud ugrani.

Egyéb: különösen a sötétbarna "fenyveslakó mókus" reagál nagyon a luctoboztermés évrõl évre igen számottevõen eltérõ mennyiségére. Jó tobozos évek csak hosszabb idõközönként vannak. Ekkor sok utód születik, és az állománysûrûség többszörösére nõ, mivel ez a mag rendkívül tápláló eleség, és ráadásul könnyen el is tartható. A mókus nagyon ügyesen bánik a tobozzal. Naponta 10-15 luctobozt fogyaszt, erdeifenyõ-tobozból pedig több mint százat. Speciális harapással nyitja fel a pikkelyt, míg az eléggé kihajlik, vagy le is esik. Így fér hozzá a magokhoz. Egy erdeifenyõ-tobozzal 3 perc alatt végez. Ebben kb. 30 mag van, ami összesen mintegy 0,2 grammot nyom. 100-150 tobozból álló napi adagja tehát testtömegének kb. 5%-át teszi ki. A mag olyan tápláló és ballasztszegény, hogy ez a mennyiség még némi zsírtartalék képzéséhez is elegendõ. Tûlevélbõl a mókusnak súlya mintegy 20%-át kellene elfogyasztania ahhoz, hogy ugyanannyi tápértékhez jusson. Ebbõl látható, milyen nagy elõnyt jelentenek a mókusok számára a rágófogak, amelyek segítségével a tobozokat vagy a csonthéjas terméseket is képesek feldolgozni. Összehasonlíthatatlanul több tápenergiához jutnak így, mint ha egyéb növényi anyagot ennének, pl. tûleveleket, lombleveleket, hajtásokat vagy rügyeket.

 
♣ Bannerem

 
♣ Frissítések

Magyar - Ír-gael miniszótár!!! (Bal oldalt)

Itt járt a 3000. látogató, köszönöm :)

 
♣ Judit ajándéka :)

 
♣ Óra/Hőmérséklet

 
♣ H-Ír levél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
♣ Angol-magyar fordítógép
 
♣ Kezd velem a napot :)

Legyen ez a kezdőlapom!

 
♣ Történelem
 
♣ Ír himnusz
 
♣ Videó :))

Egy aranyos
megasztár-paródia videó,
ír stílusban :)

 
♣ Képek
 
♣ Szent Patrik
 
♣ Írország
 
♣ Ír kutyafajták
 
♣ Írország madarai
 
♣ Írország állatai
 
♣ Ír mesebeli lények
 
♣ Híres írek
 
♣ Versek
 
♣ Szövegesek
 
♣ Cuccok fanatikusoknak
 
♣ Az oldal állata :)
 
 
♣ Kedvenc oldalaim :)

 

 
 
 

Alicia Vikander - A legbiztosabb magyar forrásod az Oscar-díjas színésznõrõl! Képek, cikkek, hírek, minden egy helyen!    *****    -----Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Design!----    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG -A LEGINFORMÁLTABB ÉS LEGTARTALMASABB MAGYAR HONLAP AZ ÉNEKESNÕRÕL - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG    *****    Ho-ho-hó! A Mikulás útra kész! Azaz... Hol a sapkája??? Ó jaj! Most mi lesz? Gyorsan gyertek a Mesetárba!    *****    Ha te is szereted az Arrow sikersorozat elbûvölõ házaspárját látogass el az ország egyetlen Olicity rajongói oldalára!    *****    Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony    *****    VIDEOJÁTÉK HONLAP! Retro játékoktól, a legújabbakig! Friss újdonság: Call of Duty: WWII és WoW: Battle for Azeroth!    *****    Kapható a VÖRÖS HÓ címû regény. Kaland és rejtély az örök fagy birodalmában. VÖRÖS HÓ. Részletek a weboldalon!    *****    Ho-ho-hó! A Mikulás útra kész! De hova lett a sapkája??? Ó jaj! Elmarad a Mikulás-nap??? Gyorsan gyertek a Mesetárba!    *****    Legfrissebb videojátékok, fõleg Warcraft és FPS játék hírek! Blog, Airsoft, Tech! Kattints ide!    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    Hová bújnak a virágmanók, ha elered az õszi esõ? Nem találjátok ki? Nyuszi mama majd elárulja! Gyertek a Mesetárba!    *****    Nálam nincsenek AKCIÓK, minden elemzés BECSÜLET KASSZÁS, az oktatás pedig INGYENES! Keress oldalamon!    *****    Bavaria 42 2018ban is várunk szeretettel mindenkit egy felejthetetlen tengeri vitorlás túrára! Vitorlás tudás nem szükséges!! Bavaria 42    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - HA ELSÕKÉZBÕL SZERETNÉL INFORMÁLÓDNI, AKKOR ITT A HELYED - LEGFRISEBB HÍREK, KÉPEK, CIKKEK!    *****    Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints