Scones (Ír "Zsemle")
Hozzávalók: - 1/2 kg liszt - 1 csomag sütőpor - 10 dkg vaj - annyi tej, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk - 1-2 púpozott evőkanál porcukor - egy csipet só - esetleg mazsola vagy egyéb aszalt gyümölcs
Elkészítés: A sütőporral elkevert lisztet egy mély tálba szitálom. Attól függően, hogy zsemle helyett vagy pedig édesen szeretném-e készíteni a scones-t, hozzáadom a megfelelő mennyiségű porcukrot. A lisztes, sütőporos, cukros keverékbe belemorzsolom a szobahőmérsékleten felpuhult vajat, a csipet sót és annyi tejet öntök hozzá fokozatosan, hogy jól nyújtható, de nem ragacsos tésztát kapjak. Ha gyümölcsös "zsemlét" szeretnék, a már meggyúrt tésztába szórom, gyúrom bele az előzőleg átválogatott, megmosott és megszárított mazsolát. A tésztát hűtőben pár órát pihentetem, majd 1-2 centi vastagra nyújtom és egy 5-6 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy vékonyfalú pohárral kiszaggatom. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a sütiket, a tetejüket cukros tejjel átkenem és kb. 10-15 perc alatt aranybarnára sütöm. Azon melegében vajjal, narancsdzsemmel, egy jó csésze ír tejszínes teával kicsit kalóriadús, de annál finomabb uzsonna. |