Soda Bread (ír kenyérféle)
Hozzávalók: 4 csésze liszt 1 teáskanál só 1 teáskanál szódabikarbóna 2 csésze iró, vagy aludttej (ha édeset szeretnénk, tehetünk bele 1 teáskanál cukrot, és 1 csésze mazsolát)
Elkészítés: Szitáljuk a száraz hozzávalókat egy nagy keverőtálba. Keverjük össze őket. Adjunk annyi irót a keverékhez, hogy lágy tésztát kapjunk. Ezután gyorsan kell dolgoznunk, mert a szódabikarbóna és az iró gyorsan reakcióba lépnek egymással. Óvatosan dagasszuk a keveréket, mert ha túl erősen csináljuk, szívóssá tesszük a tésztát. Formáljunk ökölnyi vastag, kerek halmot a tésztából. Helyezzük lisztezett sütőlapra, metsszünk keresztet lisztezett késsel a tetejére. 450 fokra előmelegített sütőben, a sütő tetejéhez közel, kb. 30-45 percig süssük. Akkor sült át teljesen, ha tompa hangot ad, ha megütögetjük. |