Fodorkeles burgonyapüré (Colcannon) (köret)
Hozzávalók:
- 2 kg burgonya - egy fél kilós fodorkel v. kelkáposzta - 3 dkg vaj - 2,5 deci tej - 6 szál karikára vágott újhagyma
Elkészítés:
Főzzük meg a meghámozott burgonyákat. Öntsük le a vizét, és gondosan törjük össze, amíg sima nem lesz. A tejhez adjuk hozzá a felkarikázott újhagymákat (a zöldjét is használjuk fel!), és forraljuk fel. Adjuk hozzá a tört burgonyát, és keverjük habosra. Egy másik edényben kevés vízben pároljuk meg a szálasan vékonyra szelt fodorkelt/kelkáposztát. Vigyázzunk rá, hogy ne pároljuk túl, a zöld színét mindenképp őrizze meg! Öntsük le róla a fölös vizet. A burgonyapürébe keverjük bele a vajat és a fodorkelt. Főtt v. sült sonka mellé tálaljuk. Ez a fodorkellel/kelkáposztával dúsított burgonyapüré Halloween-kor fogyasztandó. Akkor az írek hagyományosan főtt sonkát esznek colcannonnal. A szépségét az adja, hogy a szálasan vékonyra vágott kell zöldje igen szépen mutat a vajszínű burgonyapürében, a sonka rózsaszínje mellett... |