Champ: a legelemibb ír krumpliétel
Hozzávalók:
(egytálételként 2, köretként 4 személyre)
- bő fél kg krumpli - ízlés szerint zöldségek (ld. alább) - kb. 1 csésze tej - tengeri só és feketebors
Folyt. alul
Elkészítés:
A krumplit meghámozzuk és jól zárható edénybe tesszük. Feloldunk egy fél teáskanál tengeri sót egy csésze vízben, majd a krumplira öntjük. Felforraljuk, majd nagyon lassú tűzön főzzük kb. 20 percig vagy addig, amíg a víz el nem párolog és a krumpli teljesen át nem fő. Tapasztalatból tanulja meg az ember, mennyi vizet kell használni; a lényeg az, hogy csak addig szabad főzni, amíg épp meg nem pörkölődik a krumpli. Ha valaki ezt a módszert nem meri vállalni, természetesen megteheti, hogy a megszokott módon megfőzi a krumplit, majd egy tiszta konyharuhával letakarva, rövid ideig melegítve "kiszárítja" őket. Közben az alább ismertetett módon összedolgozzuk a tejet a zöldségekkel. Ha a krumpli elkészült, kézzel apró darabokra törjük, majd azért, hogy a krumpli tűzforró maradjon, tovább melegítjük, miközben beledolgozzuk a tejes zöldségmasszát. Így sűrű de krémes masszát kapunk - ha szükséges, még tejjel hígíthatjuk. Jól megsózzuk, megborsozzuk. Tálaljuk jó sok vajjal, és leöblíthetjük íróval - ha igazi jó fajtát tudunk szerezni.
Mogyoróhagyma. 1 csomag (6-8), a külső zöld, nem fonnyadt vagy sérült részekkel együtt apróra vágva. Aki szereti a mogyoróhagymát, a hagyományos ír szokás szerint nyersen is belevagdoshatja, akit azonban zavar fanyar utóíze (ill. az emésztésre gyakorolt hatása), Irwin szerint mielőtt a tejhez adja, egy tálba téve, megsózva forró vizet is önthet rá. Ezt leszűrve aztán hozzáteheti a hagymadarabokat a tejhez. Lassú tűzön forralja kb. 5 percig, hogy az aroma átjárja a tejet. Ezután a fenti módon folytatjuk.
Snidling. Apróra vágva, egy negyed csészével. A hagyomány szerint ezt is nyersen dolgozzák bele a masszába, de az enyhébb íz kedvéért 5 percig tejben forralva is hozzá lehet adni. A többi, mint fent. ("Egy kis snidling a kertben, és megvan télire a levesbe és a champbe való zöld hagyma....Akármilyen kicsi a kert, snidlingnek mindig legyen benne hely.")
Borsó. Egy csésze zsenge borsó. Főzzük a tejben kb. 6 percig, amíg meg nem puhul. Aztán ízlés szerint vagy beletörjük a tejjel a masszába vagy lecsepegtetjük, és a végén, tálalás előtt egészben keverjük be. Többit, mint fent.
Petrezselyem. Apróra vágva, 1/4 csészényi. Három percig forraljuk a tejben. Ugyanígy használhatunk vízitormát, lestyánt és mentát.
Csalán. Csak a puha, felső leveleket használjuk; ezeket megmossuk és apróra vágjuk. Tíz percig forraljuk a tejben, a többi ugyanaz.
És így tovább. Kedvenc champ-ünk úgy készül, hogy póréhagymát vagy egy csomó mogyoróhagymát apróra vágunk, lassú tűzön olvasztott vajban megpároljuk egy tört fokhagymagerezddel, amíg mind puhára és aranybarnára nem sül. Forró tejet verünk a krumpliba, belekeverjük a vajas keveréket, és azonnal tálaljuk.
|