Boxty (Ír krumplis palacsinta)
Hozzávalók: - fél kg nyers krumpli - negyed kiló krumplipüré - kb. negyed kiló liszt - 2 evőkanál melegvíz - 1 teáskanál szódabikarbóna - 2 evőkanál vaj/margarin - só - bors - kb. 1 csésze tej
Elkészítés: Reszeljük le a nyers krumplit, tegyük ruhára, hogy a nedvességet kinyerjük belőle. Ha leszáradt, keverjük össze a krumplipürével. Adjuk hozzá az összes hozzávalót. A lisztet apránként tegyük hozzá! Ha úgy látjuk, hogy a tészta ragadós, önthetünk még hozzá egy kevés tejet. A tésztából púpozott evőkanálnyit tegyünk a vékonyan megzsírozott, felforrósított serpenyőbe. Hagyjuk megbarnulni az alját, spatulával ezután nyomkodjuk le a tetejét egy kicsit. Fordítsuk meg, és ezt az oldalát is süssük aranybarnára.
Általában Samhainkor készítik, rengeteg változata van. Kiváló megoldás a maradék krumplipüré felhasználására:) Hasonlít a magyar krumplislángoshoz.
 |